giovedì 18 giugno 2009

Happy Birthday Paul!

happy_birthday_paul

Auguri Paul!
Oggi è il Compleanno di Paul e questa è la torta che ho fatto per il mio Compleanno che è stato nel mese di Aprile.
Così almeno abbiamo qualcosa da condividere, un concerto sarebbe meglio, ma al momento quella possibilità è "off limits". Come trascorrerà il suo compleanno? La prima cosa che mi viene in mente è che sicuramente riceverà molte più telefonate di me, forse spegnerà il cellulare? Chissà...Beh, comunque credo che riceverà anche molti più regali di me.
Per tornare alla torta, in genere per il mio Compleanno faccio la mimosa. La base è il Pan di Spagna a cui tolgo la parte interna, lasciando il bordo alto per riempirlo. Bagno il Pan di Spagna con il succo dell'annas sciroppata, poi aggiungo la frutta tagliata a pezzetti e sopra la crema pasticcera. Copro la torta con la panna montata, frullo il Pan di Spagna messo da parte precedentemente e infine decoro la torta.

Pan di Spagna
Ingredienti per 10 persone: 4 uova 260 gr farina 260 gr di zucchero 50 gr acqua 1 bustina di lievito 1 pizzico di sale Cottura: 160° per 30/40 minuti

Crema pasticcera: 500 gr di latte 5 tuorli 1 bustina di vanillina 50 gr di fecola 100 gr di zucchero

250 ml di panna da montare 1 barattolo di ananas sciroppata

La ricetta si trova nel libro base del Bimby, se non avete il Bimby potete usare il vostro robot da cucina ma dovete pesare gli ingredienti, anche quelli liquidi.
Per la crema: in un pentolino mescolare le uova, lo zucchero e la fecola. Aggiungere il latte e la vanillina, cuocere a fuoco bassissimo finche la crema si addensa. Con 50 gr di fecola la crema è venuta molto liquida quindi ho raddoppiato la dose.

For Liverpuddlians and English speaking people everywhere.....

Today it's Paul's Birthday, and this is the cake I made on my birthday which was in April.
This way we have something to share at least, a concert would suit me better but at the moment that possibility is "off limits". How will he spend his birthday? The first thing that jumps to my mind is that he will certainly get more phone calls than I would, will he feel inclined to turn off his mobile?
But of course he will even get more presents than me.
Back to the cake, this is a traditional Italian cake that gets its name from the flower: mimosa. Its base is similar to a sponge cake from which I cut out the middle leaving a border around. I poured the syrup from a can of pineapple over it to make it moist. I cut the pineapple into pieces and filled the middle of the cake with them. I spread the cream over the pineapple to make it even and then I topped that with whipped cream. To garnish the cake I used the sponge cake previously removed from the center, I put it in a blender and reduce it to small yellow pieces. Finally, I sprinkled them over the cake giving it a yellow colour meant to call to mind the flower, famous also for inspiring it.
Do you like it Paul?? :)))

Pan di Spagna

Ingredients for 10 people: 4 eggs 260 gr flour 260 gr sugar 50 gr water 1 sachet baking powder a pinch of salt Cooking time: 30/40 mins at 160°

Cream custard
500 gr milk5 egg yolks 1 sachet vanilla powder 50 gr potato flower 100gr sugar

250 ml whipped cream canned pineapple

The recipe is from the basic recipe book of Thermomix. If you haven't got the machine you can use a blender or a hand mixer, but remember to weigh all the ingredients, even the liquid ones.
In a mixing bowl, beat eggs, vanilla and sugar until creamy. Add the remainig ingredients and mix well. Butter and flour a 20x30 cm cake pan. Pour the butter in the pan and bake at 160° for 30/40 mins.
Cream custard: in a small pan, mix eggs, sugar and flour. Add milk and vanilla, cook on low heat until the cream thickens.
Note: my cream was too liquidy so I doubled the flour quantity
To prepare the cake, follow the instructions above, if you need any more information please email me.

1 commento:

spighetta ha detto...

Ciao, il tuo blog è davvero bello! Lo metto subito tra i miei preferiti ;)